Akne on tulehdus ihon talirauhasissa, tämä johtaa finneihin, mustapäihin ja tukkeumiin. Akne esiintyy yleisin kasvoissa, selässä, hartioilla ja dekollete alueella. Akne alkaa yleensä murrosiässä, koska talirauhaset alkavat tuottaa enemmän ja jäykempää talia. Kun tämä tali tulee iholle se tukkii ja laajentaa huokosia, lisäten tulehdusriskiä.

Tässä on 5 vinkkiä akneihon hoitoon:

1. Pese kasvot aamuin illoin kosteuttavilla mutta antibakteerisilla tuotteilla. Älä käyta tuotteita jotka kuivattavat ihoasi. Tämä vain lisää talituotantoa. Välta tulehtuneen ihon kuorimista karheilla kuorinnoilla, tulehdus vaan ärsyyntyy enemmän. AHA- happo kuorintoja suositellaan akneiholle. Käytä kasvovettä ja hoitovoidetta joka on nimenomaan tarkoitettu rasvaiselle/akne iholle. Voit myös kayttää ns. paikallishoitoa joka kuivattaa yksittäisiä finnejä. Muista, että pyyhe johon pyyhit kasvosi tulisi olla puhdas ja vaihda se niin usein kun mahdollista.

2. Ei ole todisteita että akneen vaikuttaisi mitä syöt tai kuinka paljon liikut. Mutta juomalla runsaasti vettä, syömälla vihanneksia, hedelmiä, vitamiineja ja liikkumalla tarpeeksi on helppo saavuttaa terve elämäntapa.

3. Mitä muita tuotteita käytät? Esim. hiustuotteita kannattaa välttää tulemasta kontaktiin kasvojen kanssa, kun hikoilet. Esimerkiksi hiuslakka voi valua kasvoja pitkin. Välta käsillä koskemista kasvoihisi ja älä pidä vatteita tai huiveja kosketuksesssa kasvojesi kanssa. Hiuksista tulee paljon bakteereita niin vaihda tyynyliina niin usein kun mahdollista.

4. Älä stressaa turhista. Kun stressaat elimmistösi tuottaa kortisol hormoonia jonka sanotaan pahentamaan ihoärsytyksiä ja aknea.

5. Mene kerran viikossa mekaaniseen ihonpuhdikstukseen kosmetologillesi.

On tärkeää muistaa että akne on tavallista, yleensä geneettistä ja että se menee ohi ennen tai myöhemmin. Jokainen pitää löytää heille spoivat tuotteet, mitä kaverillesi sopii ei välttämästi sovi sinulle.